Casele de marcat Daisy trebuie trecute in modul PC pentru functionarea ca imprimanta fiscala.
--- La casele de marcat eXpert SX, Compact M si Compact S procedura de punere in modul de lucru "Imprimanta fiscala" este:
- se apasa tasta Mode sau M pana la PC ,
- se introduce parola 9999
- se confirma cu CLK
--- La casa de marcat Perfect M procedura de punere in modul de lucru "Imprimanta fiscala" este:
- se apasa tasta Back pana la Vanzare ,
- se apasa tasta sageata sus pana la PC
- se introduce parola 9999 si
- se confirma cu tasta OK
Pentru utilizarea caselor de marcat , al noilor modele de la Daisy Tech , in regim de imprimanta fiscala va prezentam driverul Dprint versiunea 1.1.11.
Acesta se poate descarca de aici : Download driver Dprint V1.1.11
Cum se procedeaza cu instalarea acestui driver:
- pas 1 - se conecteaza casa de marcat la PC urmand instructiunile de AICI : Conectarea la PC a casei Daisy
- pas 2 - se instaleaza driverul Dprint Romania pe versiunile de Windows Windows 7 32/64 , Windows 8 32/64 sau Windows 10 32/64. Pentru Windows XP nu se acorda suportul tehnic.
- pas 3 - in TAB-ul Setari se alege COM-portul pe care se conecteaza casa de marcat.
- Baud rate poate fi setata la 115200.
- Se bifeaza "Autostart with Windows" pentru ca acest driver sa porneasca automat cu pornirea sistemului PC.
- Se alege calea catre folderul unde programul de vanzari salveaza fisierul de comanda pt bonul fiscal, fisierul fiind de tip text .
- Se alege calea catre folderul unde driverul salveaza fisierele cu raspunsul de la casa de marcat si eventual se poate salva o copie a fisierului de bon.
- pas 4 - In TAB-ul "Reports" se pot obtine informatii despre casa de marcat si se pot face raportarile principale
- In zona "Information" se citeste seria fiscala a casei de marcat ( NUI- Numarul Unic de Identificare alocat de ANAF) si codul fiscal al clientului
- Se poate face Raportul Z , Raportul X, Raportul pe articole si Raportul pe operatori . Aceste rapoarte sunt "cu descarcare" deci dupa efectuarea lor se pot face modificari in anumite zone din memoria casei de marcat.
- Se pot introduce si scoate sume de bani in si din casa de marcat.
- Modul de utilizare este urmatorul : la inceputul zilei de lucru, inainte de a emite primul BON FISCAL se face introducerea " Sumelor de serviciu " asa zisa suma de rest. Sumele introduse ulterior emiterii primului BON FISCAL nu mai sunt considerate Sume de serviciu , sunt sume de bani folosite pentru efectuarea platilor suplimentare necesare in activitatea curenta ( plati facturi , cash back, etc.).
- pas 5 - se porneste driverul apasand tasta "START" din partea dreapta jos. Tasta EXIT este pentru inchiderea driverului, tasta Parse va ajuta sa aflati informatii despre erorile semnalate de driver .
Acest driver este in continua dezvoltare si in baza feedback-ului dezvoltatorilor de aplicatii vom face si alte inbunatatirii la acest driver.
Dupa instalarea driverului , in folderul de instalare se gasesc o multime de exemple de fisiere text de comanda acceptate de driver si un fisier PDF cu documentatia completa de implementare.
Posibilitati de utilizare ale driverului:
- programarea articolelor direct in casa de marcat ( max. 30.000 articole ) ( comanda G)
- vanzarea dupa codul PLU al articolelor programate ( comanda R )
- stergerea unui articol sau a tuturor articolelor ( comanda K)
- citirea articolelor programate in casa de marcat ( comanda g )
- programarea in casa de marcat a departamentelor ( maxim 99 de departamente ) ( comanda Q)
- vanzarea dupa departament ( comanda E)
- citirea setarilor unui departament
- posibilitatea introducerii CUI beneficiar in bon client
- posibilitatea de a programa un client in casa de marcat ( max. 10.000 clienti )
- trimitere text liber
- plata combinata - in casa de marcat platile sunt pre-programate in conformitate cu Anexa 2 , sectiunea II-14 din ORDIN Nr. 146/2018 din 18 ianuarie 2018
- 1 - card
- 2 - nu exista, nu se foloseste deocamdata
- 3 - numerar
- 4 - tichete masa
- 5 - Bonuri/tichete valorice
- 6 - Voucher
- 7 - Credit
- 8 - Metode moderne de plata
- 9 - Alte metode
- programarea departamentelor - departamentele in casa de marcat eXpert SX se asociaza cu "Cota TVA" si "Unitate de masura" ( programarea Departamentelor se poate face si din aplicatia Daisy Manager)
- cota A - parametrul 1 ( recomandata valoarea 19%)
- cota B - parametrul 2 ( recomandata valoarea 9%)
- cota C - parametrul 3 ( recomandata valoarea 5%)
- cota D - parametrul 4 ( recomandata valoarea 0%)
- cota E - parametrul 0 ( pre-programata FARA TVA )
- Rapoarte fiscale simple sau complexe
- Introducere si scoatere sume de bani de rest-serviciu
Modalitati de implementare.
Vanzarea dupa articol programat.
Aceasta metoda are avantajul ca se stie oricand ce articole si cate au fost vandute pe o perioada. Numarul maxim de articole care se pot programa este de 30.000. Alt avantaj este ca in lipsa tensiunii de alimentare se pot continua vanzarile pe casa de marcat deoarece exista articolele programate.
- se programeaza articole in casa de marcat folosind codul PLU al articolelor ( comanda G ) . Comenzile de programare al articolelor se fac inaintea oricaror altor comenzi sau se pot face in fisier separat.
- la programarea articolului sunt necesare : codul PLU, numele articolului cu pana la 30 caractere , pretul articolului , departamentul cu care acest articol este asociat
- odata programat numele articolului si efectuata vanzare pe acel articol , schimbarea numelui se va putea face numai dupa efectuarea unui Raport Z urmat de o descarcare pe Articole si Operatori. Intrebati Tehnicianul de service ce inseamna acest lucru.
- pretul programat poate fi schimbat oricand din comanda de vanzare
- se face vanzarea dupa codul PLU al articolului ( comanda R ) ; la vanzarea articolelor este nevoie de cod PLU , cantitatea vanduta, pret articol daca trebuie schimbat, reduceri sau adaosuri procentuale sau valorice.
- numarul maxim de articole pe un bon este de 60
Recomandari:
- programati un articol atunci cand se face vanzarea lui; in acest fel evitati timpi de programare lungi in cazul in care nomenclatorul de produse este foarte mare
- in fisierul text de comanda primele linii sunt intotodeauna cele cu programare articol.
- atentie mare la folosirea zecimalelor la unitatile de masura; la UM=buc sunt implicit programate 0 zecimale . daca nu folositi alte unitati de masura modificati 3 zecimale la UM=buc
- nu se poate vinde un produs cu pretul mai mic de 0.01 lei
- neplatitorii de TVA vor fi legati intotdeauna de cota "FARA TVA" ( parametrul 5 la programarea departamentului)
- se poate sterge numele unui articol programat pe care au fost miscari, NUMAI dupa efectuarea unui Raport Z, urmat de descarcare pe articol PLU si descarcare pe operatori.
Modalitatea de vanzare pe Departament (aceasta modalitate se poate folosi pentru cei care nu agreaza ideea de programare a articolelor in casa de marcat)
- se asociaza departamentul cu cota TVA si unitate de masura ( comanda Q) ; la programarea departamentului este nevoie de nr. departament, un nume pentru Departament, parametrul asociat grupei de TVA , unitatea de masura.
- programarea Departamentuluui se face numai odata. la initializarea aplicatiei de vanzare
- vanzarea dupa departament ( comanda E)
- text liber cu denumirea articolului ( comanda P)
- numarul de articole care pot fi vandute nu mai depinde de numarul de articole care se pot programa in casa de marcat.
Aceste informatii sunt utile firmelor de software pentru implementarea acestor case de marcat in aplicatiile proprii de vanzare.
Exista metode alternative de implementare si anume:
- Protocolul de comunicare care explica comenzi pentru comunicarea directa cu casele de marcat
- EcrCommApp - server web cu comenzi Json
Pentru cei care doresc alte metode de implementare a caselor de marcat Daisy in aplicatiile proprii si nu doresc o implementare cu programare de articole pot folosi driverele facute de firmele independente de software . Linkuri de descarcare aveti mai jos.
Urmatoarele drivere sunt utilizare pentru conectarea caselor de marcat Daisy ( eXpert SX, Compact M, Compact S, Perfect M) in aplicatii software care nu au facut integrarea in mod specific pentru acesta case de marcat. Aici putem enumera programe larg raspandite : SAGA , SmartBill cloud , etc.
- FiscalNet - descarca AICI
- ECR Bridge - descarca AICI
- Fisco Daisy - descarca AICI