Pentru casele de marcat generatia 2018, cele dotate cu Jurnal electronic devine obligatorie raportarea lunara a informatiilor financiare stocate in casa de marcat.
Raportarea se face prin interpretarea fisierelor XML cu programul DUK Integrator , program informatic pus la dispozitie de ANAF contabililor dvs.
Fisierele XML se extrag din casa de marcat model Daisy COMPACT M folosind cardul SD introdus in casa de marcat in partea din stanga a casei de marcat.
Metoda 1. Extragere fisiere XML folosing exportul pe SD card prin comenzi din tastatura casei de marcat:
Pentru casa de marcat Daisy COMPACT M este posibil exportul fisierelor pe suportul extern de tip SD-card folosind urmatoarele comenzi din tastatura casei de marcat:
- se apasa succesiv tasta MODE pana se ajunge la meniul MF
- se introduce parola 9999 urmata de tasta de confirmare CLK
- se apasa tastele 61 urmate de tasta ST
- se introduce data de inceput de raportare sub forma 011018 ( de ex. pentru data de inceput de raportare 1 octombrie 2018 )
- se apasa tasta QTY
- se introduce data de sfarsit de raportare sub forma 311018 ( de ex. pentru data de sfarsit de raportare de 31 octombrie 2018 )
- pentru confirmare se apasa tasta VD
Casa de marcat incepe imprimarea pe hartia termica a amprentelor SHA256 din rapoartele Z si simultan pe cardul SD se vor salva fisierele de raportare solicitate.
Terminarea imprimarii pe hartia casei de marcat indica terminarea exportului pe cardul SD-card.
Se extrage cardul din casa de marcat si fisierele stocate pe card se vor salva pe PC intr-un folder gol in care se pun numai fisierele de tipul *.p7b.
Citirea cardului SD se poate face cu adaptoare de la SD-card la USB , cu dispozitve de citit carduri SD sau direct pe Laptop sau calculator, pentru cele care sunt dotate cu astfel de cititoare de carduri. Cardul SD-card este cel utilizat in toate aparatele foto digitale moderne sau in telefoanele moderne microSD carduri, este unul dintre cele mai raspandite si fiabile dispozitive de memorare a informatiei digitale.
Cardul SD-card este formatat FAT32 , cu 4Kb file alocation table.
Metoda 2. Extragerea fisierelor de raportare lunara XML folosind programul Daisy Manager disponibil in sectiunea Download.
Dupa instalarea aplicatiei Daisy Manager , se citeste informatia din casa de marcat, se navigheaza in meniul Rapoarte , se alege submeniul Rapoarte MF. In fereastra nou deschisa se alege perioada de raportare - recomandarea noastra este sa alegeti luna de raportare- se bifeaza tipul de raport XML , se alege o cale catre un folder GOL ( se poate crea un folder chiar aici) cu numele raportarii si se apasa comanda "Citeste".
Programul incepe extragerea fisierelor de raportare tip .p7b si le salveaza in folderul ales de dvs. Dupa terminarea salvarii, in acest folder se vor regasi toate fisierele necesare raportarii lunare, anume fisiere corespunzatoare pentru fiecare raport Z fiscal din perioada de raportare plus un fisier - denumit fisier INDEX sau OPIS- care indica perioada de raportare. Numele acestui fisier OPIS este compus din "Numarul unic de inregistrare - NUI "_numarul raportului Z de inceput - numarul raportului Z de sfarsit cu extensia de fisier p7b. Fisierele corespunzatoare rapoartelor Z au numele format din "NUI"_"numar raport Z"."p7b" .
Fisierele generate contin informatiile de raportare solicitate de ANAF si sunt semnate digital si criptate. Nu se admit modificari in corpul acestor fisiere deoarece acestea sunt sesizate de serverele ANAF.
Metoda 3 Extragerea fisierelor XML folosind conexiunea Bluetooth activa a casei de marcat si programul " Daisy XML" disponibil pentru telefoanele inteligente cu sistem de operare ANDROID in Google play.
Se foloseste aplicatia GRATUITA pentru dispozitive Android, denumita DAISY XML, care comunica prin BlueTooth cu Daisy Compact M si extrage rapoartele XML , care pot fi transmise direct prin email contabilului dvs. de la locul de instalare al casei de marcat , folosind telefonul mobil Smartphone cu Android fara a mai fi necesara deplasarea cu casa de marcat sau cu cardul de memorie.
Aplicatia Daisy XML se poate descarca de aici:
https://drive.google.com/open?id=1j7njyLY6pKV_Wc6b4xt-iU7ME4QPNDeP
Aceasta aplicatie se gaseste si pe Google Play sub numele de " Daisy XML". ( link-ul este https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ggeorgievapps.exportxmlreport )
Se parcurg urmatorii pasi:
- se descarca aplicatia Daisy XML din Google Play
- se porneste casa de marcat Compact M si se trece in modul PC
- conexiunea Bluetooth este pornita implicit, nu este necesara nici o comanda
- se face imperecherea casei de marcat cu telefonul inteligent
- se selecteaza din aplicatia Daisy XML numele casei de marcat "Select cash register"
- se introduce un email la care trebuie sa fie trimise fisierele "Select default e-mail"
- se incepe raportarea selectand " Xml report"
- se alege data de inceput si cea de sfarsit de raportare
- se trimite raportul pe email folosind contul dvs din telefonul mobil.
Modul de utilizare al aplicatiei Daisy XML este intuitiv, nu necesita efort de invatare si poate fi facut ori de cate ori este nevoie cu oricate case de marcat. Utilizarea lui Daisy XML este GRATUITA .
Aceasta este de departe cea mai simpla si eleganta metoda posibila de citire a rapoartelor lunare XML tinand cont ca majoritatea populatiei are telefoane mobile inteligente. Elimina drumurile inutile generate de deplasarea la Contabil cu "stick-ul" USB sau memoria SD CARD pe care oricare alt model de casa de marcat din piata o impune ca metoda standard.
Fisierele generate contin informatiile de raportare solicitate de ANAF si sunt Semnate digital si Criptate. Nu se admit modificari in corpul acestor fisiere deoarece acestea sunt sesizate de servelele ANAF.
Aceasta metoda de raportare , extragerea lunara a fisierelor XML, prelucrarea cu programul DUK Integrator si transmiterea fisierului PDF inteligent generat de DUK este folosita momentan, pana la punerea in functiune a serverelor OnLine ANAF, cand se va trece la transmiterea automata, zilnica a raportarilor.
Aplicatia de raportare DUK Integrator este pusa la dispozitia contribuabililor de ANAF si poate fi descarcata de la adresa :
https://static.anaf.ro/static/DUKIntegrator/dist_javaInclus20180910.zip
Modul de utilizare pentru DUK Integrator este explicat de ANAF aici: